ONDERTUSSEN IN MANAGUAY: Voetbal

Het Managuayaanse elftal voor aanvang van Bolivia–Managuay, 1976

En dan gebeurt het: Mezza trekt een sprint vanaf de middellijn, neemt de bal aan van Liendo, Lázaro in zijn rug, draait knap weg, haalt de achterlijn, snijdt vervolgens naar binnen en dan, in het strafschopgebied – ai! – hakt Moreno met een kapmes zijn achillespees stuk. Mezza valt bloedend op de grond, Moreno moffelt het wapen weg in zijn broek terwijl hij naar een denkbeeldige vogel tuurt.

Het idee om klassieke voetbalwedstrijden na te spelen is in Managuay een schot in de roos gebleken. Sport is hier – zoals bovenstaande scène aantoont – doorgaans een bloederige aangelegenheid, en daar houden de Managuayanen van. Het stadion van FC Puta Madre zit op deze Día de los Clásicos dan ook stampvol. Hele gezinnen joelen mee met tien nagespeelde wedstrijdhelften. De meeste bezoekers kijken uit naar wedstrijden uit de jaren zeventig. In die tijd professionaliseerde de voetballerij, dankzij de opkomst van anabole steroïden, in rap tempo en een nieuwe generatie balkunstenaars stond op. Julio ‘Kapmes’ Moreno is slechts één naam die voor eeuwig verbonden blijft met de groep spelers die voor het laatst zijn kunsten vertoonde in de ‘Bloedrode Selectie’ van 1982, ook wel het gewelddadigste nationale team genoemd dat nooit aan een WK deelnam.

De wedstrijd waarin Moreno Mezza aanviel, was Bolivia–Managuay uit 1976. Deze zogenoemde ‘Canard van Cochabamba’ liep volledig uit de hand. De Venezolaanse arbiter Mendes – geïntimideerd – maakte de fout de Managuayaanse internationals met machetes onder hun kleding het veld te laten betreden. Pas toen Pedro ‘Botbreuk’ Lázaro, na een mislukte omhaal in de 23ste minuut, de Boliviaanse keeper onder bedreiging dwong om de gestopte bal alsnog over de doellijn te rollen, greep Mendes in. De Managuayanen trokken daarop schuimbekkend naar de toernooiorganisatie om verhaal te halen. Doelman Friedrich bleef achter en Managuay verloor met 17-1.

Door het stadion van FC Puta Madre dendert een gejuich wanneer het toneelstuk bij deze scène is beland. Volgens het programmaboekje is de volgende match FC Puta Madre–Los Impotentes uit 1991, een wedstrijd die in het voordeel van de thuisclub werd beslecht door een tank en een peloton dronken mariniers.
Noud Nijssen

Foto Rogelio de la Sierra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *